Stora Vistapriset 2016 – Vinnare

Här har vi vinnarna av den första omgången av Stora Vistapriset. Vi gratulerar vinnarförfattarna och alla finalister till otroligt bra noveller . Det fanns många fantastiska noveller med i årets novellprojekt och alla går att hitta under rubriken e-böcker. Så fortsätt att läs!

Vinnare åk 1-3

MOTORCROSSTJEJEN

Av Alexandra Ekman och Elvira Elfgren 

Motivering

“ Nästa dag i skolan har Ebba och Stina spridit nyheten över hela skolan. När hon gick darrande i korridoren, så hördes fniss från alla hon gick förbi…”

En tidstrogen berättelse om kompistryck och vikten av att våga vara sig själv, att våga bryta mot normen.

Författarna beskriver här på ett trovärdigt sätt hur man kan stå upp för sin sak och samtidigt visa vägen för andra och vara ett föredöme för andra.

Texten är lättläst som tillsammans med de mycket fina illustrationerna och ett levande språk bidrar till helheten av vad en intresseväckande och underhållande novell kan innehålla

Vinnare åk 4-6

INTE BARA ETT VAL

Av Magda Ranung Lundholm

Motivering

“Jag bara sprang, sprang för livet, sprang för min kärlek. Gruset sprätte och håret blev blött av regnet. Jag flåsade och blodet rann ner från min ena axel som nu var helt öm. Jag kastade blicken bakom axeln för att se om hon fortfarande levde. Jag kunde inte se om hon andades, jag kunde snart inte se henne alls. Hon blev mindre och mindre ju längre bort jag sprang. Jag sprang för att hämta hjälp. Hon får inte dö! Inte än!”

En novell är en kortfattad berättelse med lite persongalleri. Handlingen ska utspelas under en begränsad tid med få händelser. Den vinnande novellen uppfyller alla krav på novell. Du har skrivit en novell med målande beskrivningar och ett väl valt språk. Berättelsen är stark och visar att kärlek aldrig är fel och kan övervinna allt.

Du har illustrerat novellen med bilder som lyfter texten och har en egenmålad framsida som verkligen lockar till läsning.

Vinnare åk 7-9

DET ÄR OKEJ

Av Alice Eldh

Motivering

”Hon brukade titta åt mitt håll ibland. I korridorerna, i matsalen och på skolgården. Varje gång mötte jag hennes blick och besvarade den med ett leende på läpparna. Med ett tecken på att vi kände samma sak för varandra. Om hon bara hade vågat.”

Med ett fint och känsligt språk knyter du ihop tankar och handlingar för huvudpersonen under skoltid och i vuxen ålder. Att du skriver i jag-form gör att det känns mer riktigt och nära. Du har valt att skriva om ett ämne som trots att stora framsteg har gjorts fortfarande kan vara ett svårt ämne för många unga att ta upp. Det handlar om att få älska den man vill oavsett könstillhörighet. Du berättar på både ett allvarsamt och ett positivt sätt som får läsaren att känna hoppfullhet!